Terima kasih kerana mengundi BN

Terima kasih kerana mengundi BN

Isnin, 9 Julai 2012

Ronnie Liu Salahkan UMNO-BN Kerana Tak Gantikan Lori Kompaktor Lama?Ini satu lagi cerita biol yang dijaja oleh Ronnie Liu! Masih nak salahkan UMNO-BN kerana tidak menggantikan kompaktor lama dengan yang baru. Mangkok hayun punya YB, dah tak tahu menari nak kata lantai jongkang jongkit pula. Sudahlah tidak dapat selesaikan masalah sampah di Selangor dengan baik, lepas itu nak salahkan orang pulak?

Wei Ronnie Liu, semasa BN memerintah tiada pula masalah sampah macam sekarang. Semua kerja-kerja mengutip sampah diserahkan kepada Alam Flora dan bukannya kepada kroni-kroni sepertimana yang dilakukan sekarang.

Itu hari sudah beli 50 buah lori kompaktor berapa banyak lu dapat komisyen Ronnie Liu. Beli lori dari negeri China pulak tu. Ada fikirka pasal maintenance nanti? Spare part senang dapat ka atau apabila lori itu rosak, simpan saja dalam store atau worksyop! Satu lori 5% saja cukuplah, berapa banyak lu boleh dapat Ronnie Liu?

Ini mau tambah beli 50 buah lagi, ai yaaa..gua kaya lo...!!!

Diberitakan Kerajaan Selangor akan membeli 50 lagi lori kompaktor sampah bagi menganti lori yang usang dan rosak agar sistem kutipan sampah di seluruh negeri dapat terus diperkasakan kata Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Ronnie Liu Tian Khiew.

“Kompaktor yang akan dibeli itu sebagai tambahan kepada 50 buah kompaktor yang sudah dibeli baru-baru ini oleh syarikat Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB),” katanya semasa menjawab soalan dari Dr Shafie Abu Bakar (Bangi-Pas).

Jelasnya, pembelian kompaktor baru itu terpaksa dibeli kerana sejak 13 tahun lalu, pentadbiran Umno-BN tak pernah mengantikan kompaktor yang lama.

Ronnie juga membidas Yap Ee Wah (Sungai Pelek-BN) kerana bertanya mengapa kerajaan negeri membeli kompaktor baru.

“Saya tidak faham kenapa sampai sekarang tidak faham. Kalau awak mahu semua kontraktor ada kompaktor, awak tahu berapa harganya?

“Kalau kita buat macam itu maksudnya hanya orang kaya saja boleh jadi kontraktor. Kenapa dulu Alam Flora pun buat sedemikian?

Ronnie menambah aduan mengenai sampah sudah berkurangan sejak pihak berkuasa tempatan mengambilalih sistem kutipan secara penuh pada Mac 2012.

Jelasnya, tindakan daripada beberapa Badan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) khususnya Yayasan Amal turut membantu PBT dalam memantau kutipan di kawasan setempat daripada sebarang aktiviti berunsur sabotaj.

“Masalah itu (kutipan) dapat diatasi walaupun terdapat unsur-unsur sabotaj daripada pihak yang tidak bertanggungjawab dengan menghalang lori serta mengancam pekerja untuk menggagalkan kerja-kerja kutipan sampah di negeri ini.

“Selain itu, tindakan melonggokkan sampah juga dilakukan sejurus selepas kutipan rutin dilakukan oleh pihak kontraktor untuk tatapan media,” katanya.

Benarkah aduan sampah sudah berkurangan? Turun kawasan sikit la Ronnie Liu. Lu pergi Batu Caves, lu pergi Bangi, lu pergi tengok dekat Kelang..apa cerita! Sampai bila mau tipu ha Ronnie Liu. Lu ingat rakyat banyak bodoh macam lu ka bodoh..sendiri mau ingat la wei..!!!

Wasabi Oyabun..

Tiada ulasan:

Catat Komen