Terima kasih kerana mengundi BN

Terima kasih kerana mengundi BN

Khamis, 4 September 2014

Krisis MB Selangor : Enggan hantar lebih dari dua calon?

Kiri Mohd. Zahid Md. Arip, Hamidzun Khairuddin

Sikap 'keras kepala' Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas yang dilihat enggan berganjak daripada keputusan awal berhubung senarai calon untuk dipilih sebagai Menteri Besar disifatkan sebagai menderhaka terhadap titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Mursyidul Am Kelab Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Muhammad Zahid Md. Arip berkata, tindakan kedua-dua parti pembangkang itu yang enggan menurut titah Sultan Sharafuddin juga jelas menghina institusi diraja.

"Tindakan kedua-dua parti itu dilihat sebagai satu penderhakaan dan pembohongan yang amat jelas. Bagaimana mereka boleh diberi keyakinan untuk mentadbir sesebuah negeri sedangkan titah Sultan Sharafuddin pun mereka gagal turuti?

"Disebabkan sikap 'keras kepala' membuatkan mereka terasa kebal sehinggakan titah Sultan diambil ringan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan PKR yang hanya menamakan Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail manakala Pas pula menamakan Wan Azizah dan timbalannya, Azmin Ali sebagai calon Menteri Besar Selangor.

Sultan Sharafuddin sebelum ini menitahkan setiap parti perlu mencalonkan lebih daripada dua nama.

Sementara itu, Presiden Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Hamidzun Khairuddin pula berpendapat, tindakan kedua-dua parti tersebut bukan sahaja menderhaka terhadap Sultan Selangor, malah membelakangkan Undang-undang Tubuh Negeri yang turut menetapkan kuasa budi bicara Sultan sebagai elemen penting yang wajib dipatuhi.

"Ini kriteria yang sangat penting. Undang-undang Tubuh Negeri telah menyebut bahawa pemilihan Menteri Besar perlu dalam kalangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), beragama Islam, Melayu dan yang paling utama, mendapat perkenan Sultan Selangor. Jika titah Sultan tidak dituruti, maka sudah jatuh hukum menderhaka," katanya.

Wasabi Oyabun...

Tiada ulasan:

Catat Komen