Terima kasih kerana mengundi BN

Terima kasih kerana mengundi BN

Sabtu, 24 Julai 2010

Khalid Gereja Berdendam Dengan Hasan Ali : Jumpa Mufti langgar keputusan parti!

Yang Dipertua Pas Shah Alam, Khalid Abdul Samad menggelarkan pemimpin parti itu yang bertemu Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berhubung isu perpaduan orang Melayu sebagai golongan yang tidak faham prinsip dan perjuangan Pas.

Katanya, pemimpin yang terlibat dengan pertemuan tersebut telah melanggar keputusan parti yang dibuat ketika muktamar Pas sebelum ini bahawa Pas akan terus bekerjasama dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

Menurutnya, meskipun Pas dan UMNO datang dari bangsa yang sama iaitu Melayu dan Islam sebagai pegangan mereka, kerjasama itu tidak boleh dilaksanakan kerana kedua-dua parti mempunyai matlamat yang berbeza.

''Kalau benar ada pemimpin Pas menemui Harussani dan bincang mengenai perpaduan UMNO-Pas, mereka itu telah melanggar keputusan parti.

''Mereka ini juga tidak patuh dan perlu dikenakan tindakan. Mereka tidak faham perjuangan Pas," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Khalid yang juga Ahli Parlimen Shah Alam berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Hasussani bahawa ada pemimpin Pas yang menemui Mufti Perak itu untuk mendapatkan pandangan bagi merealisasikan usaha menyatukan orang Melayu serta mengukuhkan ikatan Islam antara UMNO dan Pas.

Dalam pada itu, Khalid enggan mengulas lanjut ketika ditanya dakwaan bahawa Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hasan Mohamed Ali merupakan antara pemimpin Pas yang didakwa mengadakan pertemuan dengan Harussani mengenai usaha perpaduan kedua-dua parti itu.

''Itu kena tanya dia sendiri, saya tidak tahu. Namun, pada 25 Julai ini, kita akan adakan majlis munaqasah di peringkat negeri Selangor mengenai ucapan dasar Presiden Pas yang dibuat pada muktamar Pas tahun ini," katanya.

Dalam masa yang sama katanya, beliau sendiri akan bertanya kepada pemimpin Pas negeri sama ada benar atau tidak di kalangan mereka mengadakan pertemuan dengan Harussani atau pun Mufti Perak itu berbohong membuat dakwaan tersebut.

''Jika ada, saya akan minta mereka menjelaskan tujuan dan matlamat mereka mengadakan perjumpaan dengan Harussani itu. Kalau benar, saya akan buat aduan kepada kepimpinan parti," ujarnya.

Komen : Apa cerita pasal Baiah PAS sebelum ini Khalid? Siapa yang pandai-pandai buat keputusan sendiri ( Baiah )sehingga sanggup ceraikan isteri! Wallahuallam...

Wasabi Oyabun..

2 ulasan:

 1. Salam..

  Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali hari ini mengesahkan beliau ada menemui Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria kira-kira dua bulan lalu.

  Bagaimanapun, beliau menafikan ia bertujuan membincangkan penyatuan antara UMNO dan Pas sebaliknya persiapan bagi menghadiri Mesyuarat Hal Ehwal Islam yang dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini.

  "Pertemuan itu dilakukan atas kedudukan saya sebagai Exco yang bertanggungjawab Hal Ehwal Islam dan Adat-Adat Melayu dan ia dilakukan secara terbuka bukannya sulit seperti yang didakwa.

  "Ia dilakukan bagi meraih kebaikan bersama demi kemajuan dan kesejahteraan umat Islam di negara ini memandangkan Harussani memiliki ilmu dan pengalaman yang begitu luas dalam hal ehwal agama," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

  Hassan mengulas khabar angin yang mendakwa beliau antara pemimpin Pas yang didakwa mengadakan pertemuan dengan Harussani mengenai usaha perpaduan antara kedua-dua parti itu.

  Sebelum ini, Harussani mengesahkan ada pemimpin Pas menemuinya mendapatkan pandangan bagi merealisasikan usaha menyatukan orang Melayu dan mengukuhkan ikatan Islam antara UMNO dan Pas.

  Menurut Hassan, Kerajaan Negeri Selangor tidak pernah menyekat Exconya daripada mengadakan pertemuan dengan mana-mana pihak tanpa mengira agama dan fahaman politik jika ia bertujuan meningkatkan keupayaan, kemampuan, prestasi dan nilai profesional.

  Mengulas lanjut, Hassan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor berkata, beliau tidak pernah diberi mandat oleh Pas untuk membincangkan isu perpaduan dengan UMNO.

  "Oleh itu tidak ada agenda khusus bagi membincangkan isu itu (perpaduan). Malah pertemuan tersebut juga tidak menatijahkan apa-apa tindakan susulan dan tiada sebarang pertemuan susulan selepas itu," jelasnya.

  BalasPadam
 2. Pecat je hasan ali dan yang lain-lain.
  senang dia orang nak jadi Bebas.
  lagi ramai lagi bagus sebab tak jatuh talak tiga. hehehehe

  IKYS di Tendang Terajang

  BalasPadam