Terima kasih kerana mengundi BN

Terima kasih kerana mengundi BN

Isnin, 1 Mac 2010

Anwar : Saya tak akan kembali ke penjara!


Menghadapi perbicaraan kes liwat kali kedua, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin beliau tidak akan berjaya diheret merengkok dalam penjara lagi.
"Sekarang ini, program-program di Pulau Pinang, Kedah dan Perak, semua berjalan tanpa saya. Dan saya tidak akan masuk penjara.

"Tiada sebab untuk mereka menghantar saya kembali ke penjara. Atas alasan apa?” katanya ketika ditanya kemungkinan keputusan mahkamah tidak memihak padanya. Selepas sepuluh tahun, Anwar kini sekali lagi berhadapan dengan tuduhan liwat yang didakwa dilakukan terhadap bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Perbicaraan kes yang dianggap berprofil tinggi itu mendapat perhatian pelbagai pihak dalam dan luar negara. Keputusannya nanti juga akan dianggap bakal menentukan karier politiknya dan masa depan pakatan pembangkang. Anwar turut ditanya tentang asas kenyakinannya itu sedangkan beliau dalam masa yang sama mendakwa terdapat 'konpisrasi' bagi menjatuhkannya.

“Saya tidak tahu tentang memenangi kes, tetapi mereka tidak dapat mendakwa tanpa mengadakan bukti perubatan. "Jika mereka memutuskan meneruskannya tanpanya, ia akan menjadi tidak mudah ( bagi mereka ),” jawab Anwar. Beliau yang juga ketua umum PKR berkata, parti itu dan gabungan pembangkang akan terus bertahan kalaupun beliau terpaksa menghabiskan karier politiknya di sebalik gerigi besi.

“Sudah tentu orang bercakap tentangnya ( kelangsungan parti ). Tetapi saya terpinggir ( dalam penjara ) selama enam tahun dan semuanya berjalan seperti biasa,” katanya. Anwar juga berkata, walaupun menjadi tokoh utama dalam PKR dan Pakatan Rakyat, pemimpin-pemimpin lain dalam pakatan pembangkang masih dapat mengumpulkan sokongan dalam program-programnya.

"Tetapi kadangkala mereka mahu tarik sokongan lebih ramai, jadi OK, saya boleh lakukannya,” katanya sambil ketawa kecil. Ketika diwawancara selama kira-kira satu setengah jam di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya, Anwar turut mengulas mengenai perbezaan antara gaya pentadbiran perdana menteri sekarang Datuk Seri Najib Razak dan sebelumnya Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Beliau turut menyentuh tentang peranan isteri perdana menteri Rosmah Mansor yang sebelum ini dilaporkan menafikan menjadi 'tangan ghaib' kepada perdana menteri.

Wasabi Oyabun

2 ulasan:

 1. Salam bro, beginilah kata-kata seorang pengkhianat........tidak pernah mengakui akan kesilapan sendiri.....

  BalasPadam
 2. Salam Bro Yang Gambi..

  Anwar memang macam cacing kepanasan sekarang. Beliau akan lakukan apa sahaja bagi menangguhkan atau menggugurkan kes liwat ini. Jika benar Anwar tidak lakukan, mengapa perlu berasa takut? Tak perlu menangguhkan lagi perbicaraan kes ini dengan pelbagai alasan.

  Mungkin rekod penangguhan ini adalah yang paling lama iaitu sebanyak 27 kali ( hampir 2 tahun ). Suruh bersumpah tidak mahu bersumpah! Hendak membawa kesnya kemahkamah syariah dan pada masa yang sama mempertikai hukuman sebat bagi pesalah wanita yang meminum arak!

  Apabila dilihat mahkamah syariah boleh menyebelahi beliau kerana tidak ada 4 orang saksi, maka untuk selamat maka beliau mahukan kesnya di bawa ke mahkamah syariah! Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya bakal jatuh ketanah jua. Sama-sama lah kita tunggu dan lihat. InsyaAllah.

  Salam perjuangan...

  BalasPadam