Terima kasih kerana mengundi BN

Terima kasih kerana mengundi BN

Selasa, 10 Mei 2011

Jangan dianak tirikan tenaga mahir tempatan - Jengok-jengoklah mereka juga!

Terdapat rakan-rakan penulis yang menyuarakan rasa tidak puas hati mereka apabila kerajaan memperkenalkan pelbagai insentif bagi menarik cerdik pandai Malaysia pulang ke tanah air. Antaranya seorang rakan penulis yang bekerja sebagai akauntan di sebuah bank yang terkemuka di negara kita.

Beliau berasakan kerajaan terlalu memberi perhatian kepada rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara sedangkan terdapat begitu ramai tenaga mahir tempatan bekerja di negara kita.

Bagi menarik minat rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara, kerajaan hanya mengenakan cukai pendapatan 15 peratus untuk tempoh lima tahun sedangkan tenaga mahir tempatan dikehendaki membayar 26 peratus daripada pendapatan mereka kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Menurut beliau, ramai rakan-rakannya sudah berura-ura untuk berhijrah ke luar negara termasuklah ketuanya sekali yang hanya menunggu masa untuk bekerja di Australia. Melihat fenomena ini, dikhuatiri hasrat kerajaan mengumpul sejumlah tenaga mahir rakyat Malaysia untuk bekerja di negara sendiri akan terbantut.

Banyak isu yang perlu dikaji bagi membolehkan Malaysia dipenuhi oleh tenaga mahir. Bagi negara-negara maju, peratusan pekerja mahir berbanding keseluruhan pekerja adalah dalam lingkungan 80 peratus. Jumlah ini amatlah tinggi berbanding negara kita yang mana peratusan pekerja mahir amatlah kecil sekali.

Talent Corporation sebagai institusi yang dipertanggungjawabkan menarik pekerja mahir Malaysia yang bekerja di luar negara agar pulang bekerja di Malaysia seharusnya menyenaraikan apakah yang dikatakan sebagai pekerja mahir.

Bagi penulis tidak semua yang bekerja di luar negara berkemahiran tinggi. Kecualilah kemahiran dan kepakaran mereka tidak boleh ditandingi oleh mana-mana pekerja mahir di Malaysia.

Sebagai contoh, terdapat seorang profesor perakaunan dan kewangan yang amat terkenal di dunia pulang ke Malaysia pada tahun lalu selepas bekerja berpuluh-puluh tahun di luar negara.

Beliau berjaya menerbitkan beratus-ratus kajian dalam jurnal-jurnal perakaunan dan kewangan. Ini baru dikatakan bukan calang-calang orang dan amat berbaloi menariknya pulang berkhidmat di negara sendiri.

Jadi, ciri-ciri apakah yang akan digunakan oleh Talent Corporation agar dapat membawa pulang tenaga mahir yang benar-benar hebat dari luar negara?

Jika tidak, lebih baik dana yang disediakan digunakan untuk memberi latihan kepada para pekerja mahir yang bekerja di Malaysia.

Begitu juga, sektor manakah yang sememangnya memerlukan pekerja berkemahiran tinggi? Ini juga perlu dikaji secara teliti agar sektor yang benar-benar memerlukan pekerja mahir mendapat bantuan yang sewajarnya selaras dengan Model Baru Ekonomi (MBE) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP).

Justeru, masalah brain drain ini memerlukan mekanisme terbaik agar hasrat negara meramaikan tenaga mahir yang bekerja di negara sendiri tercapai. Janganlah sampai terlalu memberi perhatian tenaga mahir yang bekerja di luar negara sehinggakan menyebabkan tenaga mahir sedia ada dalam negara dipinggirkan.

Akhirnya, mereka yang berasakan diri mereka terpinggir dan tidak dihargai merajuk membawa diri untuk bekerja di luar negara. Dengan harapan yang tinggi, penulis berharap kerajaan dapat memberikan sedikit perhatian kepada pekerja-pekerja mahir tempatan agar mereka terasa tidak dianak tirikan di negara sendiri. Mungkin kerajaan dapat memikirkan insentif-insentif lain yang dapat diberikan dalam bajet 2011 akan datang bagi menghargai peranan dan pengorbanan mereka dalam pembangunan negara selama ini. Wallahuallam.

Wasabi Oyabun..

Tiada ulasan:

Catat Komen