Terima kasih kerana mengundi BN

Terima kasih kerana mengundi BN

Jumaat, 7 Januari 2011

Tuduhan melampau Khalid Gereja : 'Agong diguna tarik Nik Aziz ke pertemuan kontroversi'!

Ahli parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad mendakwa Umno telah menggunakan Yang di-Pertuan Agong untuk menarik mursyidul am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat menghadiri pertemuan kontroversi pada 25 Disember di Istana Istana Terengganu di Kuala Lumpur.

Katanya, tindakan itu sebenarnya menunjukkan bagaimana terdesaknya Umno yang sanggup menggunakan Seri Paduka untuk menjemput pemimpin PAS menghadiri majlis makan malam itu. Khalid membuat dakwaan itu dalam satu sidang akhbar di pusat perkhidmatnya di Shah Alam semalam.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin turut hadir dalam pertemuan tersebut. Pertemuan tersebut telah mencetuskan spekulasi mengenai wujudnya usaha untuk memulihkan semula perbincangan mengenai 'kerajaan perpaduan'.

Nik Aziz enggan mengulas mengenai pertemuan tersebut kepada pihak media, dengan menyatakan bahawa beliau perlu menghormati pertemuan tertutup itu. Bagaimanapun, Khalid berkata, satu taklimat telah diberikan oleh mursyidul am itu mengenai perkara tersebut dalam satu mesyuarat badan penerangan PAS Kelantan.

Maklumat daripada pertemuan itu telah 'ditiris' kepada para bloger oleh beberapa pemimpin PAS.

Malah pengarah pilihan raya PAS Kelantan, Abdul Fatah Haron, menulis mengenainya dalam Facebook. Khalid berpendapat ini menunjukkan bagaimana kuatnya Pakatan sehinggakan Umno terpaksa menggunakan cara licik seperti itu untuk cuba memujuk PAS meninggalkan sekutunya.

Katanya lagi, adalah penting untuk diketahui bahawa pemimpin PAS memahami yang konsep kerajaan perpaduan dan kerjasama dengan Umno, telah ditolak oleh ahli parti itu. Menurutnya, walaupun apa pun yang dibincangkan di majlis makan malam itu, PAS akan tetap terus bersama dengan Pakatan.

Secara berseloroh, Khalid berkata, situasi tentu begitu terdesak sekali bagi Umno sehinggakan Najib dan Muhyiddin bersetuju hadir di majlis makan malam yang sama. Katanya, ini kerana bukan mudah bagi PM dan DPM untuk hadir bersama," tambahnya.

Dilihat PAS melalui Khalid Samad telah merendah-rendahkan kredibiliti YDP Agong selepas menyatakan bahawa UMNO telah mempergunakan Agong bagi menarik Pok Nik ke satu perjumpaan tertutup baru-baru ini.

Khalid sememangnya biadap sebiadap Shuhaimi Shafiei, ADUN Seri Muda menidakkan kuasa Sultan Selangor, sehingga Khalid sanggup memperlekeh kedudukan YDP Agong. Penyataan Khalid kononnya UMNO menggunakan Agong ibarat Agong tiada kedaulatan dan mudah dipermainkan oleh politikus berkepentingan. Penyataan itu harus diambil serius oleh para pejuang raja-raja Melayu!

Kenyataan Khalid di atas sebenarnya lebih kepada mahu melegakan perasaan sesama ahlul PAS kerana menganggap pertemuan itu ada kaitan dengan kerajaan perpaduan. Khalid juga mengatakan bahawa UMNO sudah terdesak dan menunjukkan Pakatan Al-Harami makin kuat.

Kuat dimanapun tak tahulah, tetapi apa yang kita boleh nampak, kuat mereka kepada kuat menipu dan memutarbelit isu. Fikir-fikirkanlah.
Wallahuallam.

Wasabi Oyabun..

1 ulasan:

  1. UMNO terdesak??? Puki lu punya maklah Khalid Gereja. Tu saja respon aku setakat ni..

    BalasPadam