Terima kasih kerana mengundi BN

Terima kasih kerana mengundi BN

Ahad, 23 Oktober 2011

Mat Sabu kata Mat Indera pejuang kemerdekaan, Chin Peng kata Mat Indera anggota komunis!

Sesiapa yang mengagungkan perjuangan komunis dan menidakkan pengorbanan serta kesetiaan anggota pasukan keselamatan dalam mempertahankan kedaulatan negara adalah pengkhianat yang dosa mereka tidak layak diampunkan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, perjuangan komunis bukan untuk membebaskan negara ini daripada penjajah, sebaliknya mahu mengambil alih tanah air dan menukarnya menjadi sebuah republik sebelum mengharamkan segala kebebasan rakyat termasuk untuk beragama.

Beliau menambah, dalam konteks tragedi serangan ke atas Balai Polis Bukit Kepong pada 1950, kerajaan mempunyai bukti kukuh bahawa lelaki Melayu, Muhammad Indera yang diangkat Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu sebagai hero sebenar ialah seorang komunis.

“Nak kata kepala tak betul dan bangang (bodoh), dia sudah dipilih menjadi pemimpin oleh partinya. Jadi apa muslihat dia? Orang sebegini yang sanggup menidakkan jasa serta pengorbanan para perajurit negara ialah pengkhianat dan dosa golongan seperti ini tidak layak untuk dimaafkan.

“Saya sudah membuat siasatan dan pihak polis sendiri mempunyai bukti kukuh Muhammad Indera seorang pengganas komunis. Dia sendiri mengaku kepada pihak polis yang dia merancang serangan ke atas Balai Polis Bukit Kepong dan turut bertanggungjawab membunuh beberapa anggota polis.

“Chin Peng (Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya) sendiri dalam sebuah buku mengesahkan bahawa Muhammad Indera anggota komunis. Jadi kenapa kita perlu mengangkat pemimpin sebegini,” katanya semasa berucap pada majlis Perhimpunan Perdana Pesara dan Bekas Polis di sini hari ini.

Hadir sama Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein; timbalannya, Datuk Abu Seman Yusop dan Datuk Lee Chee Leong; Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar; Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Abu Zahar Ujang dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Sementara itu, ditanya pada sidang akhbar sama ada golongan yang dilabel sebagai pengkhianat negara akan dihadapkan ke mahkamah, Najib berkata, ia terserah kepada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, namun menegaskan pandangan pihak terbabit mesti ditolak dengan apa cara sekalipun.

“Golongan yang menidakkan pengorbanan perwira negara yang sudah berkorban jiwa dan raga demi mempertahankan tanah air kita yang tercinta ini ialah golongan yang buta hati. Golongan sebegini tidak boleh dibenarkan menjadi pemimpin negara,” ujarnya.

Mengenai bukti pembabitan Muhammad Indera dalam komunis serta penglibatan lelaki itu dalam tragedi Bukit Kepong, Perdana Menteri berkata, kerajaan bersedia mendedahkan perkara itu kepada umum jika keadaan memerlukan.

Najib berkata, selain rakaman, buku bertajuk “Dialogues With Chin Peng: New Light on the Malayan Communist Party” oleh C.C.Chin dan Karl Hack, mengesahkan pembabitan Muhammad Indera sebagai anggota komunis.

Wasabi Oyabun..

Tiada ulasan:

Catat Komen